Linux on a Toshiba Satellite (A105-S1014)

I’ve had a few questions about running Linux (Ubuntu Dapper at the moment) on my new laptop. I’ll keep adding answers to this article. Hopefully the search engines will lead people with questions here.

lspci -n output:

0000:00:00.0 0600: 1002:5a31 (rev 01)
0000:00:01.0 0604: 1002:5a3f
0000:00:12.0 0101: 1002:4379 (rev 80)
0000:00:13.0 0c03: 1002:4374 (rev 80)
0000:00:13.1 0c03: 1002:4375 (rev 80)
0000:00:13.2 0c03: 1002:4373 (rev 80)
0000:00:14.0 0c05: 1002:4372 (rev 81)
0000:00:14.1 0101: 1002:4376 (rev 80)
0000:00:14.2 0403: 1002:437b (rev 01)
0000:00:14.3 0601: 1002:4377 (rev 80)
0000:00:14.4 0604: 1002:4371 (rev 80)
0000:01:05.0 0300: 1002:5a62
0000:02:04.0 0200: 168c:001a (rev 01)
0000:02:06.0 0607: 1524:1410 (rev 01)
0000:02:07.0 0200: 10ec:8139 (rev 10)

Video drivers:

I’ve had success with the fglrx driver, the vesa driver, and the official drivers from ATI.com. I havn’t tried to use the SVideo-out port yet.

Sound:

Sound works out of the box under Linux (both breezy and dapper), but the quality is quite poor. It’s kind of crackly under Linux, but it’s crystal clear under windows. I’ll have to look into this later.
Update: This is no longer an issue with the official release of Dapper

Wireless:

The wireless card was detected as ath0. I think I had to install the madwifi driver, but I don’t rember exactly.

Power Managment:

I have not yet figured out how to dim the screen brightness, etc. This stuff is handled by software under windows.

Kernel Wierdness:

I’m using 2.6.15-12-386. 2.6.15-16-386 is causing lockup on boot. I’m not sure why. I haven’t filed a bug, because I’m too lazy.
Update: This no longer seems to be an issue.